Γεμιστά λαχανικά με ρύζι

Ένα εύκολο και παραδοσιακό φαγητό είναι τα γεμιστά.
Κλασσική συνταγή χωρίς κιμά.

Πληροφορίες

Κατηγορία
Κυρίως Πιάτο
Διατροφή
Vegan
Μέθοδος
Φούρνος
Χρόνος Προετοιμασίας
Χρόνος Μαγειρέματος
Μερίδες
6
Ετικέτες
Λαδερά
Λαχανικά
gemista-laxanika-me-ryzi

Συστατικά

  • 12-15 ντομάτες, πιπεριές πράσινες ή κοκκινες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες
  • 200 γρ. ρύζι
  • 4 κρεμμύδια ξερά
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καρότα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • μερικές πατάτες
  • λίγο δυόσμο και μάραθο
  • λίγη φρυγανιά τριμμένη
  • λάδι, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Κοβουμε ένα καπάκι από τα λαχανικά μας και τα αδειάζουμε. Κρατάμε την ψίχα.
  2. Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ταψί και τα πασπαλίζουμε εσωτερικά λίγο αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη.
  3. Βάζουμε σε μεγάλο πολυκόφτη την ψίχα από όλα τα λαχανικά, τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, το δυόσμο και το μάραθο και τα κόβουμε όλα ψιλά ψιλά.
  4. Τα βάζουμε όλα σε μια κατσαρόλα, με λίγο λάδι, λίγο νερό, το ρύζι και αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο (προαιρετικά. Μπορούμε και να το παραλείψουμε το βράσιμο).
  5. Γεμίζουμε τα λαχανικά, τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους, ρίχνουμε από πάνω λάδι και τα πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
  6. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες, τις τοποθετούμε στο ταψί ανάμεσα στα γεμιστά και τις αλατοπιπερώνουμε. Μπορούμε να ρίξουμε από πάνω τυχόν γέμιση που μας έμεινε.
  7. Μαγειρεύουμε για 1 ώρα και κάτι στους 180.